Поліграфія. Вибір. Довіра.

Поліграфія. Вибір. Довіра.
Кожна фірма, незалежно від роду діяльності, небезпідставно вважає, що використання можливостей поліграфії дає додаткові шанси на отримання популярності. Фірмовий стиль сьогодні є одним з маркетингових інструментів будь-якої сучасної компанії.
Як правило, звертаючись до друкарні, замовник випускає з уваги те, що має справу з виробництвом, де все підпорядковано строгим технологічним законам, і, перш за все, від нього вимагається конкретне замовлення на конкретну продукцію. Для того, щоб правильно сформулювати ідею і створити макет, не втрачаючи часу і коштів, доцільно звернутися до фахівців.
Ринок рекламних послуг продовжує розвиватися, ростуть і попит, і пропозиції.
Дизайн, реклама, візуальні комунікації допомагають уявити товар, послуги, фірму. Хочеться, щоб кожен рекламний продукт був зрозумілим, помітним, стильним, красивим.
Підвищення впізнаваності, формування попиту, вирішення інших маркетингових завдань - в цьому призначення реклами, в тому числі поліграфічної. Дизайнери розробляють рішення, рекламні агентства, що називається, «ведуть» клієнта, надають повне сервісне обслуговування, яке включає в себе і креатив, і дизайн.
Серед великої кількості пропозицій на ринку реклами замовнику важко зорієнтуватися. Чи є загальні рекомендації, яких слід дотримуватися, вибираючи рекламне агентство або дизайнера?
Можна пробувати підходити до оцінки агентства, використовуючи щодо формальні критерії - нагороди на фестивалях і конкурсах, ціни, клієнтуру, портфоліо. Але треба розуміти, що вибір відбувається на емоційному рівні: «подобається - не подобається». Часто клієнти приходять за рекомендацією. Це як вибір лікаря - або довіритися, або ні. Попередні «танці» важливі, але впливають вони, врешті-решт, тільки на довіру між сторонами.
Скупий платить двічі. Може і нерозумно нагадувати, що хороша робота коштує дорого. Але чудес не буває. Унікальні речі - вони апріорі дорогі. Зате віддача від таких проектів перевищує, деколи, всі очікування замовника.
Дуже важливо, на кого орієнтована продукція, мета рекламної кампанії: підвищення продажів, імідж, впізнаваність бренду - замовнику необхідно визначитися. Спочатку точно поставити мету, а потім вимагати від агентства розуміння цієї мети. Звичайно, приємно працювати з фірмами, які усвідомлюють, що це не витрати, а інвестиції; які розуміють, у що вони вкладають гроші і, що ця реклама окупиться в багато разів.
 Чи існують «підводні камені», про існування яких замовник повинен бути обізнаний заздалегідь?
Потрібно більше спілкуватися, щоб створити загальну, можна сказати, культурне середовище, щоб говорити на одній мові і розуміти один одного. Якщо у клієнта мало досвіду, він в цьому ніколи не зізнається.
Безумовно, існують нездоланні технічні проблеми: фірмові кольори на моніторі і на роздруківці будуть відрізнятися. Про це, та й багато іншого, треба відразу попереджати. Найголовніше - для замовника може бути несподіванкою те, що рекламіст не може залізти до нього в голову і точно втілити в життя його бачення свого продукту (і кінцевою реклами). Тому єдиний вихід - чітко ставити завдання і довіритися професіоналу.